De panden, 672 en 674, zijn gebouwd in opdracht van de Vlaamse graan-, wapen- en ijzerhandelaar Jeremias van Raey. Het huis, op nummer 674, betrekt hijzelf, het andere verhuurt hij. De eerste huurder is vermoedelijk de schilder Ferdinand Bol die daar tot zijn dood in 1680 is blijven wonen. Bij elk huis hoort een tuinhuis met daarachter een koetshuis met de ingang aan de Kerkstraat 259. Dat koetshuis en bijbehorende woning komt nog in 1673 gereed en wordt in december van dat jaar voor de verponding (belasting) getaxeerd.
De keuze voor Adriaen Dortsman (1636-1682) als bouwmeester voor de huizen lag voor de hand. Van Raey is als regent nauw betrokken bij de bouw van het Walenweeshuis aan de Vijzelgracht waarvan het ontwerp ook van Dortsman is.
Het huis is door van Raey gebouwd voor de verhuur. Het huis wordt in 1752 gekocht door Abraham van Hagen die kort tevoren met Catharina Trip in het huwelijk is getreden. Het echtpaar laat het huis grondig verbouwen en veel van de huidige situatie komt nog uit die tijd. In 1884 koopt Hendrik van Loon (1813-1901) het huis om het als huwelijksgeschenk te geven aan zijn zoon Willem Hendrik van Loon en Thora Nanna Egidius, een latere hofdame van koningin Wilhelmina. Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw blijft het pand in de familie. Na een restauratie, die duurt van 1964 tot 1973, wordt het als Museum van Loon in gebruik genomen. In 1998 is de antieke keuken gereconstrueerd.
Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.
Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.
Foto's of andere informatie vande panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.